Laman Utama

SEMAKAN DAFTAR PEMILIH TAMBAHAN BULAN DISEMBER TAHUN 2021 (DPT BLN 12/2021)

 1. DPT BLN12/2021 boleh disemak melalui kaedah-kaedah berikut:
 2. Portal SPR di pautan https://www.spr.gov.my; atau https://mysprsemak.spr.gov.my;
 3. Aplikasi mudah alih MySPR Semak;
 4. Portal rasmi Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my; atau
 5. Hotline SPR di talian 03-8892 7018.

TUNTUTAN

 1. Dalam tempoh semakan ini, warganegara yang berumur 18 tahun dan ke atas sehingga 31 Disember 2021 atau pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran bahagian pilihan raya atau pertukaran status/kategori pengundi yang mendapati namanya tiada dalam DPT BLN12/2021 boleh mengemukakan TUNTUTAN dengan mengisi Borang C.
 • Selain itu, mana-mana pemilih yang namanya ada dalam DPT BLN12/2021 mendapati terdapat kesilapan maklumat atau kesilapan kawasan pendaftaran juga boleh mengemukakan TUNTUTAN dengan mengisi Borang C.
 • TUNTUTAN boleh dikemukakan secara dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my atau hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri yang berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja. Tiada bayaran fi dikenakan bagi tuntutan.

BANTAHAN

 1. Dalam tempoh semakan ini juga, mana-mana pemilih berdaftar di suatu bahagian pilihan raya yang membuat semakan dan berhasrat membuat BANTAHAN ke atas kemasukan nama pemilih yang membuat pertukaran ke bahagian pilihan rayanya, hendaklah mengisi Borang D.
 • Seorang pembantah dibenarkan membantah tidak boleh melebihi 20 nama dengan bayaran fi sebanyak RM10 bagi setiap orang yang dibantah (OKB).
 • Pembantah hendaklah hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri yang berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja untuk mengemukakan Borang D serta bayaran fi bagi bantahan tersebut.

BORANG C – TUNTUTAN

BORANG D – BANTAHAN

Sebarang urusan berkenaan tuntutan dan bantahan tuan/puan boleh berhubung terus dengan Pejabat Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang bertempat di alamat :-

Tingkat 4, Bangunan Mara, No.33

Jalan Pengkalan Weld, 10300 George Town, Pulau Pinang.

Telefon: 04-261 7692, Fax: 04-2622403 

PENGEMASKINIAN ALAMAT PADA MYKAD SEMPENA PROSES SEMAKAN PRA-PENDAFTARAN PEMILIH AUTOMATIK (SPPA)


Semakan Pra – Pendaftaran Pemilih Automatik (SPPA) akan diadakan bermula 01 Oktober 2021 sehingga 31 Oktober 2021

Sehubungan dengan itu, dikongsikan kenyataan media daripada Jabatan Pendaftaran Negara mengenai proses penukaran alamat di mykad sekiranya pemilih tidak bermastautin di alamat yg dipaparkan. …………………

This image has an empty alt attribute; its file name is image-3.png

SEMAKAN PRA – PENDAFTARAN PEMILIH AUTOMATIK (SPPA)

Semakan Pra – Pendaftaran Pemilih Automatik (SPPA) akan diadakan bermula 01 Oktober 2021 sehingga 31 Oktober 2021. Orang awam boleh membuat semakan Pra – Pendaftaran Pemilih Automatik (SPPA) di tempat-tempat pameran yang telah ditetapkan melalui format Kod QR atau secara terus dari hiper rangkai yang disediakan. Sila klik di sini untuk paparan Semakan Pra – Pendaftaran Pemilih Automatik (SPPA).

1) SEMAKAN MYSPR SPPA – https://mysprsppa.spr.gov.my/

2) MANUAL PENGGUNA – KLIK SINI

3) SENARAI NAMA BAKAL PEMILIH – akan diberitahu kemudian

4) SENARAI TEMPAT SEMAKAN SPPA – KLIK SINI

5) FAQ – KLIK SINI

SELAMAT HARI MALAYSIA

Georgetown,16 September 2021. Pejabat Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang mengucapkan Selamat Menyambut Hari Malaysia kepada seluruh rakyat Malaysia #MalaysiaPrihatin #KitaJagaKita #PPNPP