Sabtu, 25 Oktober 2014

Penerbitan


Pameran Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) Suku Tahun 3/2014

PAMERAN-RDPT-PAK-ABU

NOTIS

PAMERAN RANG DAFTAR PEMILIH

 TAMBAHAN (RDPT) SUKU TAHUN 3/2014

 

Menurut subperaturan 13(5) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) (pindaan) 2012 adalah dimaklumkan bahawa Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) Suku Tahun 3/2014 bagi Negeri Perlis dibuka untuk pemeriksaan di tempat-tempat yang dinyatakan mengikut ketetapan yang berikut:

 

Tarikh Pameran                         :          16 Oktober Hingga 29 Oktober 2014

Tempat                                         :          Sila Rujuk Senarai Tempat-Tempat Pameran

Masa                                             :         Waktu Bekerja (Pejabat)

 

2.       RDPT yang dipamerkan mengandungi :

  1. Nama-nama pemilih yang dicadangkan untuk dimasukkan ke dalam Daftar Pemilih.
  2. Nama-nama yang dicadangkan untuk dikeluarkan dari dalam Daftar Pemilih.

 

3.       Oleh itu, SEMUA orang yang TELAH MEMOHON untuk didaftarkan sebagai seorang pemilih dalam BULAN JULAI – SEPTEMBER 2014, DIPOHON MENYEMAK untuk memastikan nama mereka terdapat didalam RDPT yang dipamerkan tersebut.

 

4.       Jika namanya telah ditinggalkan daripada daftar pemilih tambahan itu beliau hendaklah mengemukakan suatu TUNTUTAN dalam Borang B untuk memasukkan namanya ke dalam daftar pemilih tambahan itu. Mereka juga boleh MEMBANTAH terhadap kemasukan dalam daftar pemilih tambahan itu namanya sendiri atau nama mana-mana orang yang dinyatakan dalam daftar pemilih tersebut menggunakan Borang C yang boleh didapati di pejabat Pendaftar, tempat-tempat pameran dan juga di laman web SPR – www.spr.gov.my secara percuma.

 

5.       Borang-borang yang telah lengkap di isi hendaklah sampai kepada Pendaftar tidak lewat daripada 29 Oktober 2014. Bayaran boleh dibuat dalam bentuk wang pos atau Kiriman wang Pos atas nama Pengarah Pilihan Raya Negeri Perlis.

 

Sekian, Terima Kasih

 

AHMAD IBRAHIM BIN MOHD TAYIB

Pendaftar Pemilih Negeri Perlis

 

NOTA:

TUNTUTANJika PEMILIH TELAH MENDAFTAR dan mendapati NAMANYA TELAH TERTINGGAL daripada RDPT yang dipamerkan, mereka boleh mengemukakan tuntutan kepada Pendaftar (Pengarah Pilihan Raya Negeri Perlis) dalam tempoh  14 hari dari tarikh RDPT dibuka untuk dipamerkan. Tuntutan boleh dibuat dengan menggunakan BORANG TUNTUTAN (BORANG B) dan disertakan salinan Borang A (Borang Pendaftaran) sebagai bukti. Jika tuntutan diterima, nama pemilih berkenaan akan dipamerkan di Pejabat Pilihan Raya Negeri Perlis selama 7 hari.

 

BANTAHANBantahan adalah permohonan kepada Pendaftar dalam tempoh pameran OLEH PEMILIH BERDAFTAR dalam kawasan pendaftaran berkenaan. Mereka boleh MEMBANTAH KEMASUKAN NAMA atau PENGELUARAN NAMA PEMILIH dalam RDPT bagi kawasan pendaftaran berkenaan yang sedang dipamerkan.

 

PEMBANTAH perlu membuat permohonan kepada Pendaftar (Pengarah Pilihan Raya Negeri Perlis) dalam tempoh pameran dengan menggunakan BORANG BANTAHAN (BORANG C) dan perlu mengemukakan bayaran RM 10.00 BAGI SETIAP ORANG YANG DIBANTAHkannya dan HANYA DIBENARKAN membantah sebanyak 20 NAMA SAHAJA.  Sekiranya permohonan diterima, Pendaftar akan terus membuat keputusan sekiranya terdapat bukti yang mencukupi atau menjalankan siasatan awam bagi menyiasat kebenaran bantahan tersebut.

 

PEJABAT PILIHAN RAYA NEGERI PERLIS, TINGKAT 1, BANGUNAN KWSP, JALAN BUKIT LAGI, 0100 KANGAR, PERLIS.

TEL 04-976 1180 FAK: 04-977 7507


TAKLIMAT PENERANGAN BERHUBUNG URUSAN PERSEMPADANAN BAHAGIAN PILIHAN RAYA NEGERI PERLIS 2014

Picture1

KANGAR (18 Ogos 2014) - Pejabat Pilihan Raya Negeri Perlis telah mengadakan sesi Taklimat Penerangan Berhubung Urusan Persempadanan Bahagian Pilihan Raya Negeri Perlis 2014 kepada wakil-wakil Parti Politik yang berdaftar di negeri Perlis. Seramai 34 orang telah hadir mewakili parti masing-masing. Taklimat disampaikan oleh Tuan Haji  Abdul Hamid bin Ali  daripada Akademi Pilihan Raya. Taklimat ini diadakan bagi memberi pemahaman yang jelas pada wakil Parti Politik berhubung urusan persempadanan yang dijalankan oleh SPR.


Selamat Hari Raya Aidilfitri

kad 2014

 

Pejabat Pilihan Raya Negeri Perlis mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, pejabat ini akan ditutup pada 28 – 29 Julai 2014 dan akan beroperasi pada 30 Julai 2014.


Dari
terus ke